Afrika 010: zijn verhalen maken ons bezoek betekenisvol

Door

Petra Muns

Datum

5 december 2016

Delen

Afrika 010

Afrika 010: zijn verhalen maken ons bezoek betekenisvol

‘Ah…wat zielig al die spijkers in dat beeldje,’ roep ik. Ik ben met mijn moeder en mijn dochter bij de tentoonstelling Afrika 010 in het Wereldmuseum in Rotterdam. Mijn meelijwekkende reactie is de suppoost klaarblijkelijk niet ontgaan. Hij vraagt of hij er iets meer over zal vertellen? ‘’ Natuurlijk graag!’ zeg ik.

Hij vertelt dat het Afrikaanse beeldje, nkisi genaamd wat krachtbeeld betekent, spijkers heeft die zijn ingeslagen om de spirituele kracht van het beeld te activeren. De magische lading is bij het maken ingesloten in een lichaamsholte van het beeldje, afgesloten door een dop en versierd met een buikspiegel, het oog van de ziel. De belangrijkste functie van de nkisi  is de jacht op heksen, dieven, overspelplegers en andere boosdoeners. De hulp van de nkisi wordt ook ingeroepen bij het bindend maken van eden en verbonden bijvoorbeeld om vredesverdragen tussen dorpen te bekrachtigen of iemands onschuld te bewijzen. Hoe meer spijkers er in het beeld zitten, hoe krachtiger en ervarener het beeld en hoe meer kans dat het beeld brengt wat gevraagd wordt.

De persoonlijke toelichting zorgt ervoor dat we anders kijken. Dit is een ervaren beeld. Mooi idee, hoe meer littekens hoe groter je macht en wijsheid. Zo zou het met ons mensen ook weleens kunnen zijn. Hoe meer rimpels aan de buitenkant hoe meer ervaring, herinneringen en wijsheid we kunnen brengen. Door dit kleine ‘oerverhaal’ is het beeld niet meer zielig maar juist wijs en krachtig. Het bezit de gave om te helen en te genezen.

Even later lopen we langs de afdeling over Hindoeïsme. We zien Ganesha, de godheid met het olifantenhoofd. Weer lopen we de suppoost tegen het lijf die ons zegt dat hij alleen op uitnodiging mag vertellen over de kunst in het museum. Wij nodigen hem uit om ook het verhaal van Ganesha te vertellen. Hij doet het kort, bondig en leuk. Ik vind zijn toelichting fijner dan die op de audiotour en wens de suppoost nog veel uitnodigingen om te vertellen over ‘zijn’ museum. Zijn verhalen maken ons bezoek betekenisvol.

Wil je zelf ook (oer)verhalen vertellen en ernaar luisteren? Kom dan naar de training die ik samen met Pauline Wijnen organiseer. Lees hier meer.