Storytelling bij de Nationale Politie

Door

Petra Muns

Datum

14 juli 2019

Delen

Stel je fiets wordt gestolen of je portemonnee wordt gerold. Of je raakt in gevecht tijdens het uitgaan. Wat doe je dan?

Waarschijnlijk doe je aangifte of een melding bij de Politie en dan ben je een slachtoffer. Bijna iedereen maakt dit weleens mee. Hoe je dit ervaart en verwerkt heeft veel te maken met de manier waarop je contact met de Politie verloopt.

Sinds een aantal jaren is er sprake van uitbreiding van rechten voor slachtoffers. Dat betekent dat in het eerste contact met de Politie een slachtoffer hiervan op de hoogte gesteld moet worden. De nieuwe Europese wetgeving en de taak daarin van de Politie om deze goed uit te voeren is het startpunt van mijn opdracht.

Er is een programma implementatie slachtofferrechten. Er komen trainingen voor iedere agent en storytelling wordt ingezet om een toolkit te ontwikkelen die hierbij helpt. Samen met twee andere Storytellers gaan we aan de slag.

Van Maastricht tot Groningen gaan wij luisteren en vragen stellen. We spreken meer dan 300 mensen; leidinggevenden, agenten, operationeel specialisten, medewerkers service en intake, familie-agenten en slachtoffers.

Wij horen een veelheid aan ervaringen en verhalen. De Politie vooral bekend van “heldenverhalen”, laat zich in de gesprekken ook zien van een andere, soms kwetsbare, kant. Slachtoffers vertellen waar zij goed geholpen zijn, maar ook welke informatie  en actie zij hebben gemist.

De verhalen die  het meest indruk maken en stof zijn voor dialoog publiceren wij in vier boekjes. Het zijn “doe-boekjes” met bij elk verhaal een treffende illustratie en vragen. In trainingen op de teams en bij de Politie-Academie wordt daar meteen gebruik van gemaakt.

Lezen is niet de meest favoriete bezigheid van veel agenten. Daarom hebben wij  gesprekken met slachtoffers ook gefilmd. Want een beeld komt direct binnen. Als afsluiting maken wij van de meest treffende en leerzame video’s een semi-documentaire en een interactief persona spel. Dit is de toolkit waar iedereen binnen de Politie mee kan werken.

Ik hoop dat je geen slachtoffer wordt. Als het toch gebeurt is het uitgangspunt om jou zo zorgvuldig mogelijk te behandelen en goed te informeren. Ik ben dankbaar dat ik voor de Politie een bijdrage heb kunnen leveren aan dit belangrijke werk.

Wil je meer weten over de aanpak van TulpTalent, deze specifieke casus en de mogelijkheden neem contact op info@tulptalent.nl 06-49774320.