Fietsen naar Berlijn, brengt levenslessen.

Door

Petra Muns

Datum

14 augustus 2017

Delen

Fietsen naar Berlijn, brengt levenslessen.

Samen met Loek (mijn man) wil ik gaan fietsen naar Berlijn deze zomer. Er zijn een paar hobbels te nemen voordat we starten aan de fietstocht. Is onze conditie goed genoeg, hebben we de juiste spullen, zijn de heuvels niet te hoog? Er is slecht weer op komst, fietsen in de regen, willen we dat? Starten en vertrekken is best lastig als je niks hebt gereserveerd en helemaal vrij bent. We stappen op de fiets en we zijn er blij om als we met een zonnetje in de rug richting Utrecht Centraal fietsen.

 

Les 1, als het kan start met de zon

Les 2, bij twijfel gaan! Perfect wordt het nooit

De eerste dagen gaan als een zonnetje, maar dan komt de regen. Klappertandend zitten wij op de fiets en de geplande kilometers gaan niet meer komen. We stranden en vragen tips aan een voorbijganger om te overnachten. Precies achter ons blijkt een ontzettend leuke plek, een Fahrradpension met allemaal reisgenoten, we eten met elkaar en delen ervaringen.

Les 3, ontmoetingen met reisgenoten zijn heilzaam

Er komen heuvels en dalen, soms stappen we af, soms fiets ik heel langzaam. Er is ook de fietshemel, met een windje in de rug, de heuvel af. Het leuke van heuvels is de afwisseling en de mooie landschappen. Na de afwisseling komt het eindeloze, het valse plat, het saaie. De dorpjes zonder café, grauwe voormalig DDR woonkazernes. Ik ga brommen en krijg hoofdpijn. Na koffie en paracetamol groeit mijn verlangen naar sfeer, echte stad en cultuur. Ik besluit een doel te stellen en vraag een mooi appartement aan in Berlijn. Het gaat om meer dan Berlijn. Ons avontuur, doorzetten, ontdekken hoe we met verschillend tempo en temperament samen kunnen fietsen.

Les 4, heuvels zorgen voor afwisseling

Les 5, het doel moet concreet en aantrekkelijk zijn

Na nog een paar stevige klimmetjes, voelen we dat we rust nodig hebben. Rust voor de spieren en mentaal, iets anders doen. We rusten in wonderlijk Dessau, waar cultuur is in de vorm van het Bauhaus, prachtig design, met een visie. Van de rest van de stad is weinig overgebleven na de tweede wereld oorlog en er staan heel veel “woonkazernes”.

Les 6, rust is uit je routine stappen, rust is een vriendje van doorzettingsvermogen

De laatste etappes gaan mooi gedoseerd, we starten de dag wat kalmer. We verwachten altijd dat het iets zwaarder zal zijn. We maken de etappes wat korter en we overleven een aanval van killermuggen. Dan is daar de glorieuze Allee in Berlijn, we voelen ons speciaal, licht en voldaan als we aan komen zwieren bij de Brandenburger Tor. We laten ons vastleggen en zijn trots op elkaar en op onze reis. Dan komt het vieren en genieten van cultuur, eten en drinken vanuit ons tijdelijk appartement in Kreuzberg.

Les 7, blijf op het pad, denk aan Roodkapje (in het woeste woud van Grimm zitten in dit geval geen wolven maar  heel veel muggen tussen het struikgewas)

Les 8, vier het als je, je doel hebt bereikt

Reizen en fysiek bezig zijn, maakt scherp. Bijna alle lessen kan ik toepassen in mijn gewone leven. Ik neem mij voor nog duidelijker mijn doelen te stellen omdat ik heb gemerkt dat dit mij enorm kan motiveren. Hoe waren jouw reiservaringen deze zomer?