De Held spreekt zich uit!

Door

Petra Muns

Datum

20 augustus 2019

Delen

Het Arena-moment.

“Dat ga ik uit de weg, ik ga geen conflicten aan zegt mijn coachée”. Om er vervolgens achteraan te zeggen, “moet ik wel doen hè”.

Hij noemt het zelf het arenamoment. Een term van Theodore Roosevelt, uit de beroemde speech, die later de arena-speech is genoemd.

Het conflict niet uit de weg gaan. Dat betekent, jezelf laten zien en gezien worden. Jouw creativiteit, vernieuwende idee, mening en visie niet onder stoelen of banken steken. Dat vraagt om moed en maakt je kwetsbaar. Kwetsbaar voor kritiek.

Er zijn mensen die verwelkomen jouw ideëen en er zijn mensen die er anders over denken. Ga je de ander overtuigen, ga je jouw plan verdedigen?  Ga je luisteren naar wat hun ideëen zijn? Neem je de ruimte jouw idee daar tegenover te stellen?

In ieder team, krijg je te maken met dit type situaties. Als je de moed hebt om iets nieuws uit te proberen en van de gebaande paden af te gaan, zal je criticasters ontmoeten. Je hebt de individuele kracht nodig om daarmee om te gaan.

Hier raken individuele vaardigheden en teamvaardigheden elkaar. Moed als individuele vaardigheid, respectvol luisteren en feedback geven als teamvaardigheid.

Arenamoment voorbereiden, hoe en met wie?

Je kan een aantal dingen doen om het betreden van jouw arena voor te bereiden. Je plan vertellen aan mensen die jij erkent en waardeert omtrent hun ervaring en professie. Vraag opbouwende feedback. Je scherpt je eigen visie en anderen helpen je daarbij.

Bij teamontwikkeling ontdek je hoe je met elkaar omgaat. Geef je opbouwende feedback of druk je juist alle initiatief en vernieuwing de kop in met elkaar. Wie corrigeert dit patroon, zijn er spelregels? Ga je dit alles neerleggen bij een leidinggevende, of pak je deze rol met elkaar op?

Hoewel je elkaar niet verandert (dat doe je omdat je dat zelf wil), is bewustzijn van het effect op elkaar een enorme stap voorwaarts. Dat is vaak confronterend en onaangenaam. Het is ook leerzaam en het voorkomt dat je met elkaar in hetzelfde kringetje blijft ronddraaien. Het vraagt van iedereen moed en persoonlijk leiderschap, elkaar durven aanspreken en corrigeren.

Als mijn coachée zegt, “ik moet het wel gaan doen hè conflicten aangaan”, dan heeft hij in zichzelf voldoende moed verzameld.  Persoonlijke moed is nodig om een conflict aan te gaan. In een team waar men samenwerkt kan men omgaan met conflicten. Want een conflict is een verschil van mening en zienswijze.

En dan komen we bij de quote van Roosevelt. Deze helpt je om zonder het harnas aan te trekken toch voor de groep te delen wat ertoe doet voor jou. Individueel groeien is geweldig, als groep en als team deze groei verwelkomen is samenwerken. TulpTalent, helpt jou en je team met beide aspecten. Individuele moed om jezelf te laten zien en daarnaast de kracht van een team herkennen en richting daaraan geven.

En dan komen we bij de quote van Roosevelt. De held is diegene die er gaat staan en zich uitspreekt.

“It is not the critic who counts. it’s not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood. Who, at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly” — Theodore Roosevelt