Ondernemerscoaching

Door

Petra Muns

Datum

25 juni 2020

Delen

Ik heb er oprecht stress van gehad!

Gerhard loopt mij vrolijk tegemoet op deze zomerse namiddag in Utrecht. We lopen een rondje Singel. Wie niet beter weet ziet het pre-Corona tijdperk: vrolijke mensen, pratend, wandelend, geen mondkapje te zien… Mensen passeren elkaar met haast Engelse beleefdheid. Waar het heen gaat is niet duidelijk, voor niemand. Ook niet voor ondernemers. Maar dat we op onze reis niet alleen hoeven te gaan bewijst het verhaal van Gerhard te Velde, Business coach en eigenaar van twee bedrijven, Eager People en Groeivoer.

Lockdown shock

We hebben het eerst over het begin van de crisis en de impact daarvan op Gerhard.

Petra: “Wat dacht je toen 15 maart 2020 de lock down begon?”

Gerhard: “Heel eerlijk? Ik schrok behoorlijk! What the f##k, wat overkomt ons nu? Alle kantoren werden gesloten en de omzet van Eager People stortte met ruim 60% in, vooral omdat wij flexibel personeel voor de facilitaire branche leveren. Kantoren werden gesloten en flexpersoneel werd massaal opgezegd. Toen de befaamde eerste persconferentie van Rutte op TV kwam, stelde me dat gerust. Ik dacht: de overheid redt ons wel. Dit komt goed.

 

Gerhard: “Toch werd het daarna spannend. Kan ik eigenlijk mijn rekeningen wel betalen? Hoe lang gaat dit duren? Welke kosten kunnen we stopzetten? Ik heb er oprecht stress van gehad en om overzicht te creëren voor mezelf en ons team, heb ik alle scenario’s uitgeschreven. Van failliet gaan, het bedrijf verkopen, tot het scenario dat we gekozen hebben: knokken! En dus zijn we gas gaan geven en zoals het er nu uitziet gaan we weer de goede kant op. Groeien door gas te geven!”

Eenvoud creëren

Petra: “Hoe pak je dat precies aan dan?”

Gerhard: “Groei in crisistijd. Ik heb er niet de perfecte formule voor. Maar ik zou wel zeggen: ballast zien kwijt te raken, eenvoud creëren, en de focus op sales & marketing vergroten. Ik heb de marketing meer naar mij toe getrokken. Marketing is voor veel ondernemers een zwak punt terwijl het – crisis of niet – essentieel is. Voor mij is marketing: iets moois zichtbaar maken voor mensen die er mogelijk baat bij hebben. Onbekend maakt onbemind. Wat heb je aan een prachtig product of een fantastische dienst als niemand het koopt?”

Gerhard en zijn toenmalige compagnons hebben van een bijbaantje een bloeiend bedrijf gemaakt. Eager People is van een studentikoos tuinopknap-bedrijf gegroeid naar een volwasssen onderneming waar tijdelijk personeel voor de ondersteunende diensten van je bedrijf kan inhuren. Lees vooral de tijdlijn op de website eens door, geweldige Story!

Verbinden is winnen

Een veelvoorkomende eigenschap van ondernemers is dat ze altijd zin hebben in iets nieuws.  Naast Eager People besteedt Gerhard de meeste tijd aan De Groeiclub voor Ondernemers. Daar ken ik Gerhard van. De Groeiclub is een netwerkclub en Mastermindgroep ineen waar je als ondernemer aan je persoonlijke groei en de groei van je bedrijf kunt werken. Een goed alternatief voor netwerkclubs als BNI en Open Coffee. Pre-Corona op het spoor gekomen en in Corona-tijd ben ik lid geworden. En als Gerhard het over de Groeiclub heeft is hij 100% zeker, die blijft altijd bestaan! De Groeiclub is geen ‘Corona-kindje’ dat na de crisis verweesd achterblijft.

Gerhard: “Ondernemers zitten vaak onnodig veel op hun eigen eilandje. Terwijl je door het juiste netwerk zoveel sneller kunt gaan. Daarom ben ik al in 2014 etentjes gaan organiseren onder de naam Het Ondernemersdiner. Door met deze ondernemers te sparren werden we allemaal beter. Van Het Ondernemersdiner, dat redelijk vrijblijvend was, ben ik naar een club met een vast commitment gegaan. Die heb ik de Groeiclub genoemd.

Gerhard: “De Groeiclub is me op het lijf geschreven. Ik ben een verbinder ‘by nature’. Door verbindingen kwalitatief te maken, hebben ze meerwaarde boven online communities, LinkedIn en vrijblijvende netwerkclubs. Ons gezamenlijke doel is groeien als ondernemer. Daarnaast helpen we elkaar waar het maar kan. Het is net een schoolplein met allerlei mensen die elkaar weten te vinden.

Gerhard: “Mensen kunnen voor €97 per maand lid worden. Groeivoer regelt daarvoor elke week een videocall en elke maand een live meetup op een inspirerende locatie. Een fractie van wat je betaalt voor vergelijkbare initiatieven zoals een mastermind. De Groeiclub groeit mede hierdoor lekker door. Mensen sluiten zich graag aan het is een leuke positieve club waar je alles over ondernemen kan delen. Niet alleen de ups maar vooral juist de uitdagingen, de lastige dingen waar je tegenaan loopt.”

Predikheren

Even later staan we voor het kantoor van Groeivoer in de Predikherenstraat in Utrecht. We stappen er binnen, een typisch Utrechts pandje. Sfeervol, knus en nu vooral ingericht als Podcast- en Zoomstudio. Te klein voor grote meetings in deze tijd. Die worden dus op externe locaties georganiseerd. De online meetings worden vanuit het kantoor van Groeivoer gehost.

Mij hebben deze meetups vanaf de eerste keer aangesproken. Het geeft structuur om elke week te bespreken, hoe het met je gaat en wat je doelen zijn. Het leuke is dat Gerhard deze groep online faciliteert met een combi van zakelijke expertise, thema’s bespreken en verbinden.

Rijnsweerd

Gerhard “De Groeiclub zal de komende jaren zowel in omvang als kwaliteit groeien. Eigenlijk verkoop ik verbinding. Dat faciliteer ik zowel online als live. Zo gaan we op 2 juli met elkaar eten op Tuinderij de Volle Grond, een eeuwenoude moestuin in Rijnsweerd, bij Utrecht. Dat wordt echt genieten, om elkaar weer live te zijn. Maar de online component is ook een toevoeging. Doordat we nu ook online opereren haken ondernemers uit heel Nederland aan. Dat geeft nieuwe mogelijkheden en een landelijk netwerk. Lekker doorgroeien dus ????”

Dan vraagt Gerhard mij wat ik verkoop. Best een spannende vraag voor mij, maar onontkoombaar in dit gesprek. Ik verkoop net als Gerhard groei, met mijn bedrijf TulpTalent. Groei en ontwikkeling van jou als professional en ondernemer. Ik doe dat met een programma “Reis van de Held voor ondernemers”, deels online en deels live. Wat je ontdekt is wat de volgende stap is die leidt naar nieuwe focus. Na de shit en de stress wordt het beter!

Geen tijd voor twijfel 

Gerhard geeft in ons gesprek een aantal mooie voorbeelden hoe hij deze reis heeft doorlopen. Na serieuze stress heeft hij de scenario’s op een rij gezet en gekozen. Geen tijd meer voor twijfel, gas geven. Als je kijkt naar de “reis van de held” komt er na de crises de fase van kiezen. En na het kiezen is er focus bepalen en versnelde actie. Overleven is hard werken, hoewel je het niet aan hem ziet. Hij loopt er net als al die andere mensen op de Singel best ontspannen bij, maar het is hard werken en constant aan staan. Voor alle ondernemers een hard onder de riem, jullie zijn kanjers! Wil je support bij je ondernemerschap de komende tijd dan kan je terecht bij de Groeiclub van Gerhard. Wil je weten waar je staat in je eigen onderneming en als resultaat een duidelijke keuze maken en focus aanbrengen. Met drie films en drie gesprekken doorloop je de drie aktes van de reis van de held, call to adventure, call to action en call to change.

Je hoeft het niet alleen te doen, wij staan heel graag voor je klaar!